Hormon Testleri

Hormonlar, vücudumuzda bulunan bezlerden salgılanan protein, glikoprotein yada steroid yapıdaki maddelerdir. Vücudumuzda birçok hormon türü bulunur. Hormon testi kan, tükürük, idrar örneği alınarak yapılabilir.  Özellikle kan tetkikleri hastalık teşhisinde sıkça kullanılmaktadır. Hormonların az yada çok fazla salgılanması ile değişik hastalıklar meydana gelir. Bu hastalıkların teşhis, tedavi ve takibinde hormon testlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Tiroid uyarıcı hormon ( Tiroid- Stimulating) TSH

Tedavinin takibinde ve tiroid fonksiyonlarının takibinde kullanılır. Hipotiroidizm de TSH değeri artarken, hipertiroidizm de TSH değeri düşer. 

Serbest T3 ( FT3 ) hormon testi

Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kullanılan bir hormon testidir. T3 tirotoksikozu ve Hipertiroidizm da serum FT3 seviyesi artarken hipotiroidizm azalır. Uzun zaman hastanede yatmış kişilerde ya da kronik hastalığı olanlarda FT3 değeri düşük çıkabilir. 

Serbest T4 ( FT4 ) hormon testi

Tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kullanılan hormon testidir. Bu testin değerinde Hipertiroidizmde serum FT4 değeri artarken, hipotiroidizmde azalır.

Estradiol ( E2 ) hormon testi

Vücutta en kuvvetli endojen östrojendir. Erkeklerde jinekomastinin değerlendirilmesi için kullanılır. 

Beta HCG hormon testi

Vücut dışında bulunan özel bir ortamda döllenme yaşayan hastaların takip edilmesinde, gebeliğin teşhisinde kullanılır. Bunun dışında testis tümörünün takibinde de kullanılır. 

Ferritin ( FERR ) hormon testi

Akdeniz anemisi, demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, demir yükleme tedavisinin takibi için kullanılır. 

Vitamin B12

Normal nöronal fonksiyonlar için gereklidir. 

Folik Asit

Folat eksikliğinin tanı ve tedavisinde kullanılır. Vejetaryen diyet ile folat düzeyi artarken. Hemodiyaliz, bazı ilaçlar, gebelik gibi durumlar folat düzeyini düşürür. 

Alfa-Fetoprotein ( AFP )

Pankreas, mide, kolon, akciğer gibi kanserlerde yada siroz, hepatit, alkolik karaciğer hastalığı gibi durumlarda AFP düzeyinde yükselme olabilir. 

CEA

Kolorektal kanserler, ileri evre meme kanserlerinin takibinde kullanılır. Sigara kullanımı CEA değerini yükseltebilir bu nedenle tarama testi olarak kullanılması doğru sonuçlar vermeye bilir. CEA düzeyi kolon, rektum, akciğer, pankreas, mide, prostat kanserlerinde artar. 

CA 15–3

Diğer organlara yayılmış meme kanserinin %80′inde CA 15–3 düzeyi artar. Meme kanserinin takibi ve tedavisinde kullanılır. Pankreas, akciğer, over, kolon, karaciğer kanserleri ve hepatit, siroz, tüberkülozda CA 15–3 düzeyi yükselebilir.

Total PSA ( T. PSA )

Prostat hastalıklarının tanı ve takibinde kullanılır.